Lietuvos alaus gurmanų gomurius džiugins naujas lietuviškas elis

Lietuvos alaus gurmanai, pirmieji sužinantys apie naujausias šio gėrimo madas, pastaruoju metu iš lūpų į lūpas skleidžia žinią apie dar vieno lietuviško elio debiutą. Seniausios Lietuvoje alaus daryklos „Gubernija“ aludarės Vaidutės Meškienės teigimu, alaus mėgėjams pristatomas išskirtinės receptūros bei skonio gėrimas „Gintarinis elis“ – greitai ir sėkmingai įgyvendintas alaus kūrėjų tikslas.

Pasak aludarės, aukštutinės fermentacijos alui priskiriamas elis pats savaime nėra naujovė. Tačiau naujoves atranda jo kūrėjai, ieškodami tobulų itin skirtingų gamybos komponentų derinių, trokštamo aromato, spalvos ir svarbiausia – dar nepatirto skonio. 350-ies metų jubiliejų šiemet švenčianti „Gubernija“ nusprendė sujungti šį naujo skonio troškimą su ilgametėmis aludarystėmis tradicijomis

Eliai pasižymi sudėtinga technologija. Ypač išsiskiria mielių naudojimo procesas, taip pat tenka ieškoti sudėtingų salyklų derinių. Kodėl pasirinkta gaminti būtent jį?

Lietuvoje sparčiai vystosi alaus gurmanų kultūra. Elio gamyba yra svarbus iššūkis ir galimybė aludariams patvirtinti savo meistrystę bei kūrybiškumą. Tendencijos rodo, kad žmonės vis rečiau renkasi skaidrų alų, jiems norisi, kad šis gėrimas būtų drumstesnis, sodresnio skonio. Būtent tokie yra eliai – juose nedominuoja salyklo ir apynių natos, nėra lager tipo alui būdingo traškumo ir sausumo, o alkoholio juose paprastai būna daugiau nei tradiciniame lager tipo aluje.

Kadangi niekuomet nesižvalgome paprasčiausių variantų, radome erdvę naujam, įdomesniam, mūsų šalyje iki šiol masiškai negamintam alui kurti.

Kaip gimė „Gintarinis elis“: ar tai buvo ilgos ir alinančios geriausio recepto paieškos, ar pirmakarčio sėkmė?

Nors alaus kūrimas kartais reikalauja sėkmės, visuomet pirmiausia išsikeliame tikslą ir jo kryptingai siekiame. Siekdami pagaminti specialios technologijos elį, kuriame atsiskleistų ne vieno ar dviejų, kaip įprasta, o keturių skirtingų salyklų – dviejų rūšių karamelinio miežių ir karamelinio kviečių bei vien tik kviečių – subtilybės, galėjome ilgai užstrigti paieškų etape. Visgi turėdami tikslą lengviau atsirinkome norimus komponentus, įvertinome jų aprašymus, skonines, kvapo ir kitas savybes. Kiekvienas salyklas atlieka tam tikra funkciją.

Sukūrus pagrindinę bazę teliko išmėginti naują gėrimą – išvirus pirmąją nedidelę partiją įvertinti, kokių akcentų trūksta, kurie iš jų netinkami. Išmėginę pirmojo virimo alų tobulinome jį tik kartą – „Gintarinis elis“ gimė vos po dviejų bandymų.

Kurį laiką „Gintarinio elio“ iš ribotos serijos buvo galima įsigyti specializuotose parduotuvėse bei baruose, ir žinia apie šį gėrimą ėmė plisti tarp alaus gurmanų. Sulaukdavome klausimų, ar yra galimybė šio alaus įsigyti kitur. Žmonių susidomėjimas ir įvertinimai paskatino imtis masinės naujo elio gamybos.

Kokius alaus gurmanų skonio pojūčius pažadins sudėtinga keturių salyklų derinimo technologija?

Pusšviesis „Gintarinis elis“ pasižymi turtingu, sodriu, itin subalansuotu skoniu ir aromatu, kuriuos alui suteikia specialios aukštutinio rauginimo alaus mielės, ir salyklų įvairovė. Jis – lengvai salstelėjęs, subtilai atskleidžia karamelinio salyklo prieskonį, bet kartu leidžia pajusti ir švelnų apynio kartumą.

Gurmanai vaisišką „Gintarinio elio“ skonį pataria supinti su lengvais riešutinių natų užkandžiais, kietuoju, pelėsiniu arba čederio sūriu, grilyje kepta raudona mėsa, jautiena, meksikietiškos, azijietiškos virtuvės, aštriais, keptais patiekalais, o rudenį paįvairinti šių produktų ir patiekalų sąrašą šviežiomis sodo gėrybėmis.

Pasižymėkite pastovią nuorodą.