Talentingam alaus meistrui technologijos yra tik priemonė

Išvydęs modernius alaus daryklos įrengimus ir pamatęs, kaip dabar gimsta šis gėrimas, prieš 300 metų gyvenęs aludaris tikriausiai nepatikėtų savo akimis. Alaus kūrėjui neišvengiamai kiltų klausimas – ar jis stebi alaus atsiradimą? Aišku viena – pirmiau nei technologijų subtilybės aludariui atsiskleistų nauji produkto skoniai ir jam gerai pažįstamų receptų interpretacijos.

Pasak seniausios Lietuvoje alaus daryklos „Gubernija“ generalinės direktorės Vijoletos Dunauskienės, profesionalus technologijų naudojimas daryklai nesvetimas jau ne vieną šimtmetį, o 1890 m. „Gubernija“ tapo viena pirmųjų Lietuvos įmonių, pradėjusių naudoti garo mašinas. Eksperimentuoti kuriant alų skatino ir kiti pokyčiai: gauta pirma gryna alaus mielių kultūra, šaldymo mašinos, alaus filtravimas, atsiradusi galimybė alų ilgiau išlaikyti nepakitusio skonio.

„Tarp aludarių yra paplitęs posakis, kad tam, jog būtų pagamintas geras alus, reikia trijų dalykų: geros žaliavos, geros įrangos ir geros galvos. Ilgą laiką alaus gamybos technologija iš esmės nesikeitė. Sparčiau nei naudojamos priemonės ir įrengimai tobulėjo aludarių patirtis ir siekis surasti naujas skonių formas. Todėl ne viskas priklauso nuo įrangos: svarbu ir tai, kaip patyrę meistrai išnaudos jos teikiamas galimybes bei savo kūrybiškumą“, – teigia V. Dunauskienė.

„Gubernijos“ generalinės direktorės teigimu, per 350 metų iš manufaktūrinės Šiaulių dvaro karčemos ir alaus bravoro išaugusi darykla iki šių dienų stengiasi išlaikyti tai, ką jai paliko pirmtakai. Pasak jos, alus čia gimsta lėtai, natūraliai, yra gaminamas vadovaujantis klasikine šio gėrimo gamybos technologija iš vandens, miežių salyklo ir apynių, rauginant misą alaus mielėmis. Šiuolaikiniai įrengimai „Gubernijos“ aludariams padeda gaminti tikrą, sodraus skonio alų.

„Vienas svarbiausių „Gubernijos“ tikslų – saugoti alaus gamybos ir kultūros tradicijas, pasitelkiant šiuolaikines priemones. Darykloje alus gaminamas iš tradicinių žaliavų, išlaikant unikalias ingredientų savybes ir sudėtį. Pavyzdžiui, Antano Smetonos valdymo metais dviem tarptautiniais medaliais apdovanotas „Kunigaikščių“ alus jau beveik šimtmetį gaminamas pagal tą patį receptą, o naujos technologijos prisideda prie jo išsaugojimo“, – sako A. Dunauskienė.

Kaip seniausia alaus darykla Lietuvoje, turinti ryškią istoriją, sauganti protėvių palikimą „Gubernija“ stengiasi jį perduoti naujoms kartoms. V. Dunauskienės teigimu, bendrovė neturi tikslo varžytis su rinkos galiūnais – ji siekia nustebinti išpuoselėto ir kruopščiai pagaminto alaus mėgėjus. Šis „Gubernijos“ pranašumas leidžia gamyklai būti mobilia ir išradinga, o tai puikiai atsispindi naujausiame produkte – „Gintariniame elyje“.

„Technologijas pasitelkiame, kad sukurtume naujus, išskirtinius skonius ir suburtume juos vertinančių alaus gurmanų bendruomenę. Sukūrę lietuviams dar mažai pažįstamo tipo alų siekiame ugdyti šalies alaus mėgėjus, paskatinti juos atrasti naują skonį. „Gintarinis elis“ dabar užima reikšmingą daryklos gamybinių pajėgumų dalį, tačiau tai nėra masinis produktas. Tai gurmaniškas alus, kurio gamyba reikalauja didelio atidumo, priežiūros, nuolatinio dėmesio“, – teigia „Gubernijos“ generalinė direktorė.

Pasak V. Dunauskienės, „Gintarinio elio“ gamyboje naudojamos mielės yra gana kaprizingos, o keturių rūšių salyklo skonis tikrinamas kelis kartus, procese pasitelkiant modernias technologijas. Todėl tai yra dar vienas įrodymas, kad naujausių technologijų ir išskirtinių receptų dermės paieškos išlieka didžiausiu iššūkiu net ir šimtmečių gamybos patirtį turinčioms alaus darykloms.

„Nors techninės priemonės atveria alaus gaminimo galimybes, apie kurias protėviai galėjo tik pasvajoti, tačiau vis dėlto galutinį sprendimą, kaip turi derėti alaus ingredientai, kad būtų pasiektas norimas skonis, priima žmogus – aludarystės meistras. Taip buvo visada, taip išliks ir ateityje. Kruopščiai laikydamasi senųjų aludarystės tradicijų ir ieškodama išskirtinių derinių, galinčių sudominti ir išrankiausią gurmaną, „Gubernija“ sėkmingai siekia šio tikslo“, – sako V. Dunauskienė.

Pasižymėkite pastovią nuorodą.